Eenzaamheid is het grootste probleem

Interview in het Noord Hollands Dagblad

‘Eenzaamheid is het grootste probleem’, zegt Bob Wijnberg. Hij is 93 en woont sinds enkele jaren in Bergen. Veel mensen kent hij er niet, vandaar dat hij ‘reuze blij’ is met het contact met karen Vink (45 jaar), die hij via de nieuwe website Miess.nl heeft leren kennen.

Om 13 uur hebben ze afgesproken tijdens het kennismakingsgesprek enkele dagen daarvoor. Karen is op tijd, maar staat voor een dichte deur. Gelukkig hoeft ze niet lang te wachten voordat ze haar afspraak ontwaart in de verte. Bob Wijnberg was de afspraak eigenlijk alweer vergeten. ‘Het zit nog niet in mijn routine en mijn korte termijn geheugen is aangetast door een hersenbloeding’, zegt de gewezen arts.

Zijn dochter Maaike heeft hem aangemeld bij de website Miess.nl. Deze site (de afkorting staat voor Met Iemand Samen) wil ouderen en andere mensen met elkaar in contact brengen. Een initiatief van Annemarie Gerritsma uit Berkhout. Volgens haar zijn er veel ouderen die behoefte hebben aan hulp of een praatje, terwijl er ook veel mensen zijn die vrijwilligerswerk willen doen of tegen betaling hulp willen bieden.

‘Op mijn leeftijd is het heel moeilijk om verbindingen te maken met andere mensen’, zegt Bob Wijnberg. Tot enkele jaren geleden woonde hij in het dorp Brummen (‘vlakbij Zutphen’). Nadat zijn vrouw was overleden wilde hij dichter bij zijn kinderen wonen. Hoewel hij vroeger ook al in bergen woonde kent hij er haast niemand. ‘Iedereen is overleden’.

Spontaan

Niet dat hij altijd alleen is. Zijn dochter komt elke vrijdag en zijn zoons komen vaak ik het weekend. ‘En vriendinnen van mijn dochter hebben spontaan aangeboden om mij op te vangen. Dat┬áis fantastisch. Anders hield ik het niet meer uit.’ Maar dan nog blijven er dagen over dat er niemand langskomt. Vandaar dat de komst van Karen Vink meer dan welkom is.

Karen werkt zelf als kraamverzorgende, maar ze heeft veel vrije tijd over. Net als Bob Wijnberg is ze pas teruggekeerd in Bergen, nadat ze twintig jaar is weggeweest. ook zij heeft niet zoveel sociale contacten in het dorp. Toen ze hoorde over Miess.nl, besloot ze te reageren.

‘Meneer Wijnberg wil graag wandelingen maken. Dat vind ik ook leuk. Daarna vind ik het ook prima om een beetje te helpen in het huishouden. Bovendien kan ik zijn dochter af en toe ontlasten.’

Generatie zestigers

Maaike Wijnberg is dan ook blij met de extra hulp. ‘Onze generatie zestigers heeft niet alleen ouders die nog in leven zijn, maar ook kleinkinderen, werk en een sociaal leven.’

Nadat Bob Wijnberg een pijpje heeft gerookt en ze een kort praatje hebben gemaakt, besluiten hij en Karen een korte wandeling te maken rond het Hertenkamp in Bergen. Op zijn 85e liep hij nog de vierdaagse van Apeldoorn. ‘Ik heb altijd veel gewandeld’, zegt hij. Het liefs wil hij nog veel meer dingen doen.

Hij hoopt terecht te komen bij een leeskring. ‘Ik heb me altijd ge├»nteresseerd voor literatuur. de dood van mijn vrouw is ongelooflijk hard bij me aangekomen. De laatste tijd wil ik pas weer dingen gaan doen. Nu ga ik er weer naar op zoek’.